För Folkpartiet utgör jobb och företagande grunden för socialliberalismen och vår syn på det goda samhället. Det är genom företagandet som företagsamma individer kan förverkliga sina drömmar och det är genom företagets möjlighet att växa som jobb skapas. Fler jobb i växande företag betyder ökade skatteintäkter, vilket i sin tur finansierar den gemensamma välfärden. Individens frihet, den fria företagsamheten och det goda näringslivsklimatet är det som bygger det starka samhället.
Den som har drivit företag vet vad det innebär att sätta sig in i ny tvingande lagstiftning från det offentliga. Pålagor som på pappret kan tyckas välbehövliga för att genomdriva en viss politik blir för den enskilda företagaren ett osäkerhetsmoment som drabbar tillväxt och jobbskapande. Att sätta sig in i ny tvingande lagstiftning må vara enkelt för ett stort företag med tillgång till en egen HR-avdelning, men för det lilla företaget slår varje regelkrångel direkt mot lönsamheten.
Den 1 april 2015 infördes nya och tvingande regler för den som utför ROT- och RUT-arbeten (se 2014/15:SkU7). De nya reglerna innebär att en ansökan om utbetalning av ROT- och RUT-arbeten måste göras elektroniskt. Dessutom behöver ansökan innehålla detaljerade kostnader om arbetets art och materialkostnad.
En övergång till ökad digitalisering och e-förvaltning i kontakten med offentliga aktörer är i grunden en positiv och kostnadseffektiv reform, men förändringarna ska inte forceras igenom och heller inte tumma på serviceskyldigheten enligt förvaltningslagen. En näringsidkare som tidigare kunde lämna sina uppgifter på pappersblankett måste nu rätta sig efter de nya reglerna och göra en digital anmälan via en e-tjänst som kräver svensk e-legitimation. Istället för stöd från Skatteverket måste näringsidkaren underlätta för Skatteverket genom att fylla i ansökan digitalt. Näringslivsföreträdare som Hantverkarnas Riksorganisation har rapporterad om att de nya tvingande reglerna skapar onödigt krångel för sina medlemsföretag. Framförallt för de företag som är etablerade i glesbygden, där uppkopplingsmöjligheterna till internet är begränsade. Företag i Norrlands inland kan behöva resa flera kilometer för att få internettäckning och möjligheten att ansöka om ROT- och RUT-arbeten. Detta skapar en osund konkurrens, onödigt regelkrångel för våra tillväxtskapande företag och hotar tilltron till våra förvaltningsmyndigheter.
Riksdagen bör arbeta för en förenklad registrering av ROT- och RUT-arbeten. Inte försvåra den genom att ställa krav på formen för registrering.
Said Abdu (FP) |
|