Motion till riksdagen
2015/16:1212
av Said Abdu (FP)

Handel med Palestina


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom EU bör verka för att undanröja de hinder som försvårar för människor från de palestinska områdena att idka handel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Handel mellan folk och länder är en källa både till högre levnadsvillkor och till kontakt och ökad förståelse mellan folk och länder.

Situationen inom de palestinska områdena har under den senaste tiden försvårats alltmer för människor som söker få avsättning för sina produkter, både i närområdet och på en internationell marknad. Restriktioner och avspärrningar gör det många gånger omöjligt att sköta sina odlingar eller transportera olika slags produkter. Efter konflikterna i Gaza runt årsskiftet 2008/2009 och 2013/2014 har situationen försämrats ännu mer och restriktionerna har blivit ännu hårdare.

På grund av dessa restriktioner har så många som 95 procent av de lokala företagen tvingats att stänga eftersom de inte har tillgång till råvaror eller möjligheter att exportera sina produkter. Arbetslösheten stiger alltmer och hela 80 procent av befolkningen är delvis eller helt beroende av bistånd för att överleva.

Restriktionerna leder också till att smuggling och så kallad tunnelekonomi breder ut sig. Illegal handel uppmuntras, vilket hämmar en demokratisk och fredlig utveckling. Det ger dessutom Hamas och liknande rörelser ett större inflytande över utvecklingen i området, vilket påverkar samhället ännu mer i negativ riktning.

Människorättsorganisationer och FN är eniga om att de omfattande hindren drabbar civilbefolkningens rörelsefrihet kollektivt och att de därmed strider mot den humanitära rätten. Enligt flera studier, bl.a. av Världsbanken och FN, är det denna situation som är det främsta skälet till den palestinska ekonomins kollaps.

Innan ett övergripande fredsavtal kan uppnås finns det skäl att agera inom försörjningsområdet direkt. Fattigdomen eskalerar, människor förlorar framtidstron och frustrationen tilltar. Utländska investerare vill idag inte investera i området, vilket medför att palestinska små och stora företag inte kan växa. Allt detta sammantaget riskerar att öka radikaliseringen i området, vilket inte gynnar en fredlig utveckling i framtiden.

Nuvarande hinder mot fri rörlighet för människor och varor gör det omöjligt för den palestinska ekonomin att utnyttja det associationsavtal som tecknats med EU. Sverige bör därför inom EU driva på och undanröja de hinder som försvårar ett handelsutbyte och därmed stärka enskilda människors egen försörjning. Detta kan föra med sig att den totala ekonomiska situationen i de palestinska områdena radikalt förbättras.

 

Said Abdu (FP)