Motion till riksdagen
2015/16:1211
av Said Abdu (FP)

Inkluderande av intjänad inkomst- och premiepension i giftorättsgodset


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta intjänad inkomst- och premiepension ingå i giftorättsgodset och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Pensionen skall spegla livsinkomstprincipen, det vill säga att den levnadsstandard individen får som pensionär ska bygga på den levnadsstandard individen haft under sin tid i arbetslivet. Som pensionär får alla en lägre inkomst, men inkomstsänkningen är förutsägbar. Det gäller dock inte vid skilsmässa, då inkomst- och premiepension inte ingår i giftorättsgodset och därmed delas heller inte värdet mellan de forna makarna. Detta innebär att det blir en orättvisa i systemet, den som under hela äktenskapet haft en lägre inkomst än sin partner får under pensioneringen en betydligt lägre levnadsstandard än den egentligen skulle ha fått om äktenskapet inte tagit slut.

 

Den största förloraren i det nuvarande systemet är kvinnor som efter skilsmässan upplever inkomsten falla och levnadskostnaderna öka och värre blir det efter pensioneringen. Detta är således en fråga om bristande jämställdhet och därför föreslås för riksdagen att även inkomst- och premiepension skall ingå i giftorättsgodset.

 

 

Said Abdu (FP)