Motion till riksdagen
2015/16:1207
av Sten Bergheden och Lotta Finstorp (båda M)

Minskade kostnader för att ta körkort


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att sänka eller ta bort momsen på körkortsutbildningen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ett RATT-avdrag och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör beakta möjligheten att också kunna ta CSN-lån för körkortskostnaden och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över avgifter och regler runt körkortstagandet med avsikt att försöka minska dessa avgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid besök på körskolor, arbetsförmedlingar och företag runt om i Skaraborg och Sverige framkommer ofta vikten av att våra ungdomar tar körkort då det många gånger kan ses som ett grundkrav för att få en anställning. 

 

Politiken måste finna nya lösningar så att fler ungdomar tar körkort. Samtidigt vet vi också att kostnaderna för att ta körkort kan innebära en allt för stor utgift för många familjer. Utöver att körkort ofta är nyckeln in på arbetsmarknaden, leder det samtidigt till att ungdomar blir mer rörliga, flexibla och kan ta jobb över hela Skaraborg och Sverige på ett friare sätt jämfört med utan körkort. Utan körkort kan man inte heller bosätta sig var som helst i landet, till exempel på orter eller landsbygd utan allmänna kommunikationsmedel, vilket gör att de unga styrs till att bosätta sig i storstäderna.

Alla utbildningar i grundskolan, gymnasiet, universitetet och studieförbundens studiecirklar är idag momsbefriade. Men körkortsutbildningen är momsbelagd, vilket fördyrar. I Sverige måste vi göra en översyn för att minska skatter och avgifter kopplade till körkortsutbildning, exempelvis genom att sänka eller helt avskaffa momsen på körkort. Flera länder i EU har lägre momssatser på sin körkortsutbildning, vilket Sverige också måste jobba för. 

 

Flera branschorganisationer driver ett förslag om att införa ett RATT-avdrag, vilket är en mycket intressant lösning för att minska kostnaderna. Detta förslag bör utredas vidare. Ett körkortsavdrag som innebär att den som tar körkortet får rätt att dra av kostnaden i sin deklaration kan vara en ytterligare väg att undersöka.

 

Att vidare underlätta för ungdomar att ta körkort är att ge dem möjlighet att ta CSN-lån eller motsvarande för sin körkortskostnad. Körkort är en av de absolut mest nödvändiga utbildningarna och borde ha samma förutsättningar som övriga utbildningar.   

 

Sten Bergheden (M)

Lotta Finstorp (M)