Det är hög tid att det görs en ordentlig utredning över dagens regelverk för reseavdrag. Detta har föreslagits tidigare av ett antal statliga utredningar och myndighetsrapporter. Effekterna av reseavdragens utformning påverkar resandet, lokalisering av bostäder och arbetsplatser samt energianvändningen och klimatutsläppen. Dagens reseavdragsregler gynnar arbetspendling med bil framför kollektivtrafik. Nio av tio som gör reseavdrag reser till arbetet med bil. Reseavdragets effekter på lokaliseringen är tydlig.
Det finns indikationer på att dagens regelverk för reseavdrag medför ett omfattande fusk. Detta har inneburit uteblivna skatteintäkter på uppemot 30 procent av statens kostnader för reseavdraget, enligt rapporten ”Reseavdrag och slopad förmånsbeskattning av kollektivtrafikbiljetter – Effektiva styrmedel som ger önskad effekt?” som WSP tagit fram på uppdrag av Energimyndigheten 2012.
Tidsvinstregeln, om att spara två timmar på att arbetspendla med bil, är svår att kontrollera, vilket lett till ett stort antal felaktiga avdragsyrkanden. Tas denna tidsvinstregel bort och reseavdraget istället baseras på avståndet mellan arbetsplatsen och bostaden skulle bil, cykelåkning och kollektivtrafik behandlas lika. En modell med ett avståndsberoende reseavdrag, liknande den som används i Norge, ökar kollektivtrafikresandet och minskar möjligheterna att fuska. Därtill underlättar det Skatteverkets arbetsbörda då det är lättare att kontrollera avstånd än tid.
Därför föreslås att en översyn av dagens reseavdragssystem genomförs och att en utredning tillsätts om ett avståndsberoende och färdmedelsneutralt reseavdrag, som inte favoriserar bilen ochsom behandlar bilåkande, cykling och kollektivtrafik lika.
Lotta Finstorp (M) |
|