Motion till riksdagen
2015/16:1196
av Lars-Arne Staxäng (M)

Förbättrat trafiksäkerhetsmedvetande bland utryckningsförare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om högre trafiksäkerhetsmedvetande hos utryckningsförare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Poliser, brandkårer och ambulanser ska självfallet uppträda på ett trafiksäkert och lämpligt sätt, även under utryckningar. Men tyvärr råkar utryckningsfordon ofta ut för olyckor i tjänsten.

 

Kostnaderna för olyckorna är omfattande: människor skadas eller i värsta fall dödas, och att en utryckning dessutom försenas eller rent av ställs in är också illa och utsätter i sin tur människor och egendom för fara. För många utryckningsförare är detta ett arbetsmiljöproblem och en orsak till många av de arbetsskador som de drabbas av.

Självklart varierar trafiksäkerhetsmedvetandet från förare till förare. Det är positivt att en nationell förarutbildning inom polisen har införts, men inom polisen finns också en betydande oro för att problemet ska förvärras i framtiden då polishögskolornas nya elever ofta har betydligt mindre körvana än tidigare årskullar.

 

Men olyckor i samband med utryckningar fortsätter att ske runt om i landet vad gäller polisbilar, brandbilar och ambulanser. Det är därför angeläget att göra en översyn av möjligheten att förbättra utbildningarna för och trafiksäkerhetsmedvetandet hos utryckningsförare.

 

Lars-Arne Staxäng (M)