Motion till riksdagen
2015/16:1194
av Lars-Axel Nordell (KD)

Elektroniska p-tillstånd för rörelsehindrade


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att upprätta ett centralt register för bilförare med rörelsehinder i kombination med elektroniskt parkeringstillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fusket med parkeringstillstånd för rörelsehindrade har ökat kraftigt de senaste åren. P-tillståndet ska vid parkering placeras väl synligt innanför bilens framruta, vilket leder till många bilinbrott.

 

Enligt uppgifter säljs stulna p-tillstånd i dag för mellan 20 000 och 50 000 kronor. Enligt SVT:s granskning av missbruk och fusk av parkeringstillstånd för personer med rörelsenedsättning kan upp till 70 procent av de parkeringstillstånd som används i Sveriges tre största kommuner vara förfalskade.

 

Konsekvenserna av detta utbredda fusk drabbar personer med olika funktionsnedsättningar, som har giltiga parkeringstillstånd och som är helt beroende av bil och tillgängliga parkeringsplatser i sin vardag. Att bli utsatt för inbrott är alltid en kränkning, framförallt om det sker i det egna hemmet men även om det rör sig om ett bilinbrott. Om vederbörande dessutom har ett rörelsehandikapp kan det vara extra besvärligt att på egen hand ta tag i konsekvenserna av brottet i form av att behöva polisanmäla, kontakta försäkringsbolag, reparera bilen, leva utan bil en tid, ansöka om nytt p-tillstånd med mera.

 

För att komma åt det utbredda fusket krävs bättre uppföljning och kontroll samt att ett nationellt register upprättas. Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att ha ett elektroniskt p-tillstånd utan att behöva ha det stöldbegärliga intyget på insidan av bilrutan. Utvecklingen av nya e-tjänster kan dessutom hantera såväl boendeparkering och nyttotillstånd för näringsidkare som parkeringstillstånd för bilförare med rörelsehinder.

 

Med en så kallad smart phone eller annan form av handdator kan parkeringsvakten omgående kontrollera om ett fordon har rätt att parkera på den aktuella platsen och om fordonet är befriat från trängselskatt i storstäderna. I registret bör framgå bland annat om det är ett fordon med handikapptillstånd och om det rör sig om ett p-tillstånd utfärdat för förare eller passagerare.  En positiv bieffekt är att parkeringsvakterna snabbt kan polisanmäla eventuella stulna eller efterlysta fordon.

 

Det är hög tid att ersätta dagens p-tillstånd för bilförare med rörelsehinder med ett modernt, säkrare och smidigare system. Arbetet behöver skyndas på och i förlängningen harmoniseras med övriga EU-länder.

 

Lars-Axel Nordell (KD)