Motion till riksdagen
2015/16:1193
av Lars-Axel Nordell (KD)

Europeiskt teckenspråksinstitut till Örebro


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur European Sign Language Centres (ESC) framtida utveckling kan säkerställas som resurs för de teckenspråkiga och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att etablera ett Europeiskt Sign Language Institute (ESI) i Sverige och Örebro och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet döva i världen uppskattas till ungefär 70 miljoner, varav cirka 13 000 finns i Sverige. Antalet teckenspråksanvändare, där också teckenspråkstolkar, anhöriga och vänner till döva ingår, beräknas i vårt land uppgå till upp emot 100 000 personer. Globalt uppskattas minst 500 miljoner människor vara i behov av teckenspråk.

 

Som första land i världen beslutade Sveriges riksdag 1981 att erkänna det svenska teckenspråket som de dövas första språk i landet. En fjärdedel av vårt lands alla döva bor i Örebro. Det beror framförallt på att både Riksgymnasiet för döva och Riksgymnasiet för hörselskadade sedan lång tid tillbaka finns i Örebro.

 

I Örebro finns den ideella organisationen European Sign Language Centre (ESC), som arbetar för tillgängligt teckenspråk i Europa. Den har sedan 2006 digitalt videofilmat 300 000 tecken och gjort världens största teckenspråkslexikon tillgänglig på internet.

 

Hittills finns ESC etablerat i 25 länder med över 200 personer som koordineras från Sverige.

 

Det arbete som ESC bedriver är unikt i sitt slag och har fått stor internationell uppmärksamhet med bland annat ett stort antal utmärkelser i flera olika länder, även utanför Europa. Sverige har fått en viktig roll som förvaltare av de nationella teckenspråken i Europa. Att strategiskt dra nytta av detta kan ge Sverige ett försprång och en starkare etablering i den digitala agendan.

 

Det bör vara en nationell angelägenhet att säkerställa ESC:s framtida utveckling och därmed i förlängningen även stärka förutsättningarna för att ett EU-finansierat Sign Language Institute (ESI) etableras i Sverige med lokalisering i Örebro. Det skulle bli Sveriges andra EU-institut, vid sidan om Smittskyddsinstitutet (ECDC) som sedan 2005 är etablerat i Solna. Regeringen bör utreda möjligheten till detta.

 

Ett europeiskt teckenspråksinstitut skulle ha stora utvecklingsmöjligheter när det gäller forskning och utveckling med syfte att underlätta och stimulera kontakten mellan olika nationella teckenspråkiga och mellan döva och hörande genom att göra teckenspråk mer tillgängligt för alla i ett gränslöst Europa.

 

Lars-Axel Nordell (KD)