Motion till riksdagen
2015/16:1191
av Lars-Axel Nordell (KD)

Statligt betalningsansvar för missbruksvård


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur staten kan ta över betalningsansvaret för vårdvistelse enligt 56 § lagen om kriminalvård i anstalt, även efter villkorlig frigivning från kriminalvårdsanstalt, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många personer som är intagna på kriminalvårdsanstalt har missbruksproblem. För att bryta missbruket finns möjlighet att mot slutet av fängelsestraffet få avtjäna detta på ett behandlingshem, så kallad vårdvistelse enligt 56 § lagen om kriminalvård i anstalt, tidigare benämnd paragraf 34-placering.

 

Staten har det ekonomiska betalningsansvaret fram till villkorlig frigivning. Därefter får hemkommunen ta över ansvaret, varför en ansvarsförbindelse mellan stat och kommun är nödvändig för att säkra vårdvistelsens omfattning.

 

Många små kommuner med ansträngd ekonomi har dock svårigheter att kunna prioritera dessa utgifter. Därför förekommer det att kommuner undviker att teckna ansvarsförbindelser eller enbart går med på fortsatt vårdvistelse på behandlingshem under kortare tid, vilket kan äventyra behandlingsresultatet.

 

För att säkra behandlingen av den drogrelaterade kriminaliteten efter villkorlig frigivning bör det övervägas att låta staten behålla sitt betalningsansvar för vårdvistelse på behandlingshem även efter villkorlig frigivning fram till prövotidens slut och att primärkommunen först därefter övertar ansvaret.

 

Lars-Axel Nordell (KD)