Motion till riksdagen
2015/16:1173
av Eva Lohman och Saila Quicklund (båda M)

Direktiv och regler för gode mäns verksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ytterligare översyn av direktiv och regler för gode mäns uppdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag uppstår på många håll brist på gode män, och nyrekryteringen står på många håll still. En anledning till detta är att det på många håll är oklarheter kring hur långt de gode männens ansvar sträcker sig och vilka uppgifter de har respektive inte har skyldighet att utföra åt sin huvudman. Många gode män råkar idag ut för situationer då de får ersätta olika typer av vårdpersonal och anhöriga. Detta är inte en del av deras uppdrag.

 

Kommunerna och vårdgivarna får inte kompensera personalbrist genom att lägga på de gode männen ansvar som inte ingår i deras uppdrag. Detta gör att många blir avigt inställda till att fortsätta arbetet som god man.

 

Utredningen (SOU 2013:27, Vissa frågor om gode män och förvaltare) föreslår åtgärder som ger bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Åtgärderna som föreslogs i utredningen är också väl värda att beakta. Under förra mandatperioden ändrades också delar av föräldrabalken (prop. 2013/14:225) och uppdraget som god man eller förvaltare tydliggjordes i lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2015.

 

För att vi även i fortsättningen ska kunna förmedla den hjälp som gode män kan ge måste direktiven för vad som krävs av de gode männen ytterligare förtydligas. Då kan samtidigt kommunens ansvar gentemot de gode männen bli tydligare. På så sätt kan vi börja arbeta för att fylla det stora behov av nya gode män som finns idag. Den största bristen på gode män finns idag när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Många av dessa barn får vänta länge på att få en god man, vilket fördröjer deras ingång i det svenska samhället ytterligare.

 

Tydliga direktiv och utbildning för samtliga nya gode män är extra viktigt när det handlar om gode män för ensamkommande flyktingbarn. Det är en särskilt svår situation då det kräver mer av den gode mannen och dennes agerande.

 

För att vi i framtiden ska kunna ha kvar den stora resurs som de gode männen utgör och kunna nyttja denna på bästa sätt krävs att direktiven som reglerar deras uppdrag förutsättningslöst ses över. På så sätt kan samtliga kommuner börja arbeta för att komma till rätta med det underskott på gode män som finns idag.

 

Eva Lohman (M)

Saila Quicklund (M)