De senaste årens utveckling på bostadsmarknaden har tydliggjort att grundproblemet är att det finns en brist på bostäder på orter där människor vill bo och där det skapas arbetstillfällen. På många orter är situationen närmast akut och det är huggsexa om de bostäder som saluförs.
Fastighetsmäklare har en viktig roll som en oberoende mellanhand som ska skapa trygghet för både säljare och köpare under hela bostadsaffären, som för de allra flesta är det största och viktigaste ekonomiska åtagandet man gör under sin livstid.
Mäklarverksamheten står under statlig tillsyn och granskning och det krävs även ett godkännande hos den statliga tillsynsmyndigheten i form av en registrering, för att man ska få vara verksam som mäklare.
På grund av det stora underskottet på bostäder har det blivit allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter i syfte att sälja dem med rejäl vinst innan det blir dags för inflyttning. Kraftiga prisuppgångar har gjort att det går att tjäna stora pengar på sådana affärer.
Bland spekulationsköparna finns även fastighetsmäklare trots att det står i strid med fastighetsmäklarlagen där det stadgas att mäklare ska vara oberoende och inte får bedriva handel med fastigheter. Lagen uppfattas som inte tillräckligt tydlig då Fastighetsmäklarinspektionen och förvaltningsrätten kommer till olika slutsatser i prövade fall.
Det är nu fem år sedan den nya fastighetsmäklarlagen infördes. Med tanke på utvecklingen på bostadsmarknaden bör en översyn av hur lagen fungerar genomföras.
Cecilia Magnusson (M) |
|