Spelmarknaden består idag av fler än en aktör. Moderaterna anser att nuvarande modell, med ett statligt monopol för Svenska Spel, bör brytas upp och övergå till ett mer licensbaserat system. Detta för att det ska finnas en ordning på svensk spelmarknad, där aktörerna agerar på lika villkor, men som också tydliggör deras sociala ansvar.
Idrottssändningar som Champions League och hockey-VM innefattar långa analyser före och efter matchen och avbryts endast av ett reklaminslag med en uppmaning om att spela på matcher. Exponeringen av spel är idag mycket större än tidigare, riskerna är många.
Spelmissbruk är lika allvarligt som annan form av missbruk, som kan leda till brottslighet, spruckna förhållanden och förstörda familjerelationer. Överdrivet spelande riskerar att bli en spiral, där jakten på nya pengar att spela bort förstör livet.
Spelmissbruk som företeelse tenderar att glömmas bort i debatten om missbruk. Detta trots att antalet möjligheter till spel har ökat stort de senaste decennierna. Det är svårt att exakt beräkna hur många spelmissbrukare det finns i Sverige. Forskning visar att omkring 2 procent av befolkningen har ett problematiskt förhållande till spel och att 0,5 procent betecknas som spelmissbrukare.
Frågan om spelmissbruk måste tas på allvar. Här presenteras två förslag som ger frågan högre politisk prioritering. Det första förslaget innebär att begreppet ANT blir SANT, vilket innebär att spelmissbruk jämställs med alkohol, tobak och narkotika. Spelmissbruk inkluderas då i skolornas missbruksförebyggande arbete. Det andra förslaget innebär att spelmissbruk också inkluderas i socialtjänstlagen.
Missbruk kräver vård och behandling för att den sjuke skall hitta tillbaka till drogfrihet, värdighet och upprättelse, och därför bör spelberoende ingå i lagen om vård av missbruk (LVM).
Cecilia Magnusson (M) |
|