Motion till riksdagen
2015/16:1165
av Marta Obminska (M)

Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett inriktningsbeslut om byggande av två nya spår på sträckan mellan Uppsala och Stockholm och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I huvudstadsregionen Uppsala-Stockholm bor närmare en tredjedel av Sveriges befolkning. Där skapas 40 procent av Sveriges bruttonationalprodukt och hälften av skatteintäkterna. Enligt de befolkningsprognoser som Tillväxt- och regionplaneförvaltningen i Stockholms läns landsting och länen i östra Mellansverige har tagit fram kan befolkningen i denna region förväntas öka med ca 1 miljon invånare till 2050. Den större delen av denna ökning förväntas ske i Stockholm och Uppsala län. Enbart Uppsala kommun beräknas få en befolkning på ungefär 350 000 invånare.

Sveriges största pendlarflöde över en länsgräns finns mellan Uppsala län och Stockholms län. Idag pendlar sammanlagt över 40 000 människor dagligen i båda riktningarna samtidigt som vi måste möta kommande resandebehov. Drygt hälften av dessa resor sker på Ostkustbanan mellan orter såsom Uppsala, Knivsta och Stockholm.

Järnvägssträckan Uppsala–Stockholm är en av Sveriges mest belastade sträckor och behovet av ökad kapacitet är stort. Trafikverket har pekat ut kapacitetsbristerna på Ostkustbanan som en ”namngiven brist” i den nationella planen.

Kapacitetsskillnaden mellan dubbelspår och fyra spår är väsentlig, särskilt med blandad trafik och många stationslägen. Det behövs två nya spår längs Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm (Uppsala–Skavstaby). Med fyra spår kan långsamma tåg och tåg med många angöringar till stationslägen köra på det ena spårparet och de snabbgående tågen på det andra. Dessutom skapas det reservkapacitet. Om någonting händer på det ena av spåren i någon riktning så kan trafiken ofta ledas om till det andra. En kapacitetshöjning skulle öka punktligheten och ge kortade restider samt även ha stor betydelse för järnvägstrafiken till norra Sverige.

När besluten om sträckan för de framtida höghastighetstågen fattas bör Sveriges största internationella flygplats Arlanda och Sveriges fjärde storstad Uppsala ingå. Med ett byggande av två nya spår mellan Uppsala och Stockholm skulle detta underlättas.

Järnvägen Uppsala−Stockholm passerar genom Bergsbrunna i Uppsala kommun. Om staten investerar i Ostkustbanan så möjliggör det även ett stationsläge i Bergsbrunna (Uppsala södra). Stationsläget skulle ge en kraftigt förbättrad tillgänglighet och skapa förutsättningar för både bostäder och verksamheter. Läget på Ostkustbanan mellan Stockholm och Uppsala gör att Bergsbrunna skulle bidra till integrationen mellan Stockholm och Uppsala och en utveckling av Uppsala stad mot en nordlig nod i huvudstadsregionen. Fyra spår mellan Uppsala och Stockholm skulle även verka gynnsamt på utvecklingen i Alsike/Knivsta kommun, särskilt med ett stationsläge.

Jag föreslår att regeringen överväger möjligheten att prioritera byggande av två nya spår på sträckan mellan Uppsala och Stockholm i kommande nationella plan.

 

 

Marta Obminska (M)