Motion till riksdagen
2015/16:1160
av Patrick Reslow (M)

Den privata äganderätten till mark


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en stärkt privat äganderätt i syfte att förhindra ockupation av privat mark och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Malmö har under året uppmärksammats att äganderätten för privata fastighetsägare inte är tillräckligt skyddad i svensk lagstiftning, detta sedan ett antal EU-migranter – i dagsläget runt 400 personer – ockuperat privat mark och vägrar flytta. Resultatet har utöver sanitära olägenheter inneburit att privata fastighetsägare står handfallna inför det faktum att deras mark används olovligen. För att kunna avhysa människor från fastigheten måste samtliga individer identifieras, annars kan kronofogden inte hjälpa till. Polisen säger sig däremot inte kunna bistå, då myndigheten inte anser sig ha rätt till att identifiera personer åt någon annan. Fastighetsägaren har således hamnat i ett moment 22.

Den privata äganderätten är inte bara en grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle, den är också en förutsättning för detsamma. När svensk lagstiftning nu visar sig ha uppenbara brister i att värna den privata äganderätten måste något göras omgående. Den privata äganderätten måste stärkas så att fastighetsägare har full rätt att avhysa personer som olovligen vistas på privat mark, utan att detta skall leda till byråkratiska hinder.

 

Patrick Reslow (M)