Motion till riksdagen
2015/16:1152
av Annicka Engblom m.fl. (M)

Kvinnors frid och trygghet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda kvinnojourernas förutsättningar för långsiktig ekonomisk finansiering och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kvinnor som utsätts för våld i nära relationer bör kunna få stöd via relationsvåldscentrum oavsett var i landet de bor och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjligheten till särskilt kontaktförbud används av rättsväsendet i större utsträckning än i dag och att förutsättningar att skydda personer som hotas av våld i hemmet genom ytterligare elektronisk övervakning bör utredas och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidareutveckla Socialstyrelsens dödsfallsutredningar utifrån varje individuellt fall med tydlig återkoppling till inblandade myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kvinnor utsätts för våld och grova kränkningar och några kommer till och med att dödas av en person som de har eller har haft en nära relation till. Det är oacceptabelt att i genomsnitt 17 kvinnor per år dör i ett av världens mest jämställda samhällen till följd av våld i nära relationer. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäls varje år cirka 30 000 fall av misshandel av kvinnor över 18 år. Därtill ska läggas det befarat stora mörkertal av misshandel som aldrig anmäls av olika orsaker.

Att kvinnor får leva i en trygg och stabil vardag är inte bara viktigt för den enskilde, utan också för familjelivet. Våldet drabbar inte enbart kvinnorna som misshandlas, utan får också långtgående konsekvenser för barn som växer upp i destruktiva miljöer. Barn och ungdomar behöver en stabil tillvaro för att utveckla sina personligheter, klara av att gå i skolan och ta till sig kunskap, få sin utbildning och skapa sig ett bra liv i framtiden.

Att tillvaron i hemmet slås sönder för kvinnor som utsätts för våld i nära relationer påverkar även hur de kan delta och verka i arbetslivet. Kvinnors delaktighet i arbets- och samhällslivet är något som ligger högt på den politiska agendan och för att kunna göra ett bra jobb måste man kunna må bra, vilket är omöjligt om inte tryggheten kan garanteras. Ett otryggt arbetsliv får i ett vidare perspektiv återverkningar på den utsatta kvinnans ekonomiska situation.

Därför behövs ytterligare krafttag för att motverka våldsproblematiken. För personer som blir utsatta för våld i nära relationer är det av oerhörd vikt att den hjälp de erhåller är omedelbar. Verksamheter som kvinnojourer, skyddat boende och relationsvåldscentra, vilka erbjuder olika former av skydd och utredningsmöjligheter för de utsatta, oftast kvinnor och barn, måste prioriteras högt genom att finnas tillgängliga och jämnt fördelade över hela landet.

Just kvinnojourerna fyller ett mycket viktigt och stort behov för dem som antingen behöver råd och stöd eller för den som till och med behöver fly från sitt hem. För många utsatta är kontakten med kvinnojourerna den enda som på allvar och till fullo förstår situationen. Trots stora satsningar på de ideella kvinnojourerna under de senaste åren finns det ändå ett stort behov av förändrade regler gällande deras finansiering. Det behövs ett system som bygger på långsiktig, transparent, statlig och kommunal finansiering som gör att de ideella jourerna kan planera sin verksamhet mer än ett år i taget.

Utöver kvinnojourer behövs det fler relationsvåldscentrum som tar vid och utreder när brottet har skett. Därtill är det av oerhörd vikt att möjligheten till särskilt kontaktförbud används av rättsväsendet i större utsträckning än i dag. Förutsättningar att skydda personer som hotas av våld i hemmet genom ytterligare elektronisk övervakning bör utredas.

Sedan några år tillbaka gör Socialstyrelsen dödsfallsutredningar för de fruktansvärda fall när misshandeln gått för långt. Dessa utredningar skulle dock behöva vidareutvecklas och studier göras utifrån varje individuellt fall med tydlig återkoppling till inblandade myndigheter. Målsättningen med utredningarna måste vara en lärandeprocess för alla inblandade så att dödsfall till följd av våld i nära relationer inte ska behöva ske igen.

 

Annicka Engblom (M)

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Lotta Olsson (M)