Sveriges tillväxt och välstånd har sin utgångspunkt i småföretagen. Det är här som förutsättningarna för vårt samhällsbygge står att finna. Det är härifrån mervärdet tas för att bekosta vår välfärd, ge våra ungdomar en god start i livet och våra äldre en trygg ålderdom. Det är i småföretagen som jobben skapas och dörrar öppnas för ungdomar som tar steget in på arbetsmarknaden.
För att företagen ska kunna fungera krävs ett gott företagsklimat. Idag finns det många lagar och förordningar som tynger de svenska företagen. Arbetsgivarnas sjuklöneansvar står ut som en av de mest missriktade, men också betungande lagarna för småföretagen. Arbetsgivarnas kostnader för sjuklöneansvaret uppgår till över 8,2 miljarder kronor per år. Det är pengar som företagen måste avsätta istället för att investera i sina verksamheter och skapa jobb.
Arbetsgivarnas sjuklöneansvar infördes för att skapa incitament till en god arbetsmiljö. Sanningen är emellertid att sjukfrånvaro till följd av besvär av arbetsplatsolycka eller andra förhållanden i arbetet endast utgör några få procent av det samlade antalet sjukdagar. Företagen bär bördan för skador och sjukdomar som i huvudsak uppkommer efter arbetsdagens slut; bortom arbetsgivarens kontroll.
Sjuklöneansvaret är en missriktad börda på arbetsgivarnas axlar. Den drabbar småföretagen hårdast, eftersom de saknar de stora företagens och myndigheternas buffertar i form av ekonomiavdelningar, vikariepooler med mera I ett litet hantverksföretag är varje medarbetare en viktig del av verksamheten. För arbetsgivaren utgör varje sjukperiod i personalen ett svårt avbräck i verksamheten. Med sjuklöneansvaret läggs en dubbel börda på hantverkarens axlar.
Said Abdu (FP) |
|