Omfattande delar av den service vi beskriver som det svenska välfärdssamhället utförs av eller bekostas med skattemedel från landets primärkommuner samt landstingen/regioner. Från nationell nivå har viktiga reformer genomförts under de senaste årtiondena som ökat servicen och mångfalden – hit hör exempelvis friskolereformen och LOV (Lagen om valfrihetssystem). Även en del kommuner har gått före och hittat nya smartare lösningar till medborgarnas fromma. Oftast har det dessutom blivit billigare även om det inte varit huvudsyftet.
Det finns all anledning att hälsa den utvecklingen välkommen och se hur kommuner genom att lära av andra och med egna reformer ständigt förnyas och förbättras.
I förlängningen skulle man kunna utreda huruvida en rent geografisk koppling är nödvändig eller om det också skulle gå att laborera med andra och bredare kommunbegrepp. En första försöksverksamhet skulle kunna genomföras:
Samerna har ett politiskt företrädarskap med representation i Sametinget som också har vissa utpekade ansvarsområden. Samtidigt finns önskemål om större och bredare befogenheter. Även om samerna finns i hela Sverige så bor och verkar förhållandevis många i de norra delarna. Dock utspridda över ett antal kommuner. Med inrättandet av ett virtuellt kommunbegrepp som sedan ges uppdraget att hantera exempelvis utbildning, fritidsverksamhet, kultur, äldreomsorg och dylikt skulle en egen samisk kommun på uppdrag av sina medborgare kunna handla upp tjänster och inleda samarbeten med andra utförare. Inte minst hade det skapat förbättrade möjligheter att värna språk och kultur inom ramen för välfärdstjänster. Inget hindrar att en virtuell kommun samarbetar och samverkar med en eller flera geografiska kommuner.
De samer som har rösträtt till sametinget skulle ges möjligheten att välja att få tillhöra den geografiska kommun där man i dag är skriven eller en virtuell kommun utan geografisk koppling som därmed skulle axla ett antal utpekade ansvarsområden samtidigt som en skatteväxling genomförs.
Ett sådant försök skulle sedan utvärderas och kunna tjäna till grund för fler försök att utveckla ett breddat kommunbegrepp.
Hans Wallmark (M) |
|