Regeringen har aviserat att de planerar att försämra villkoren för ROT-avdraget. Arbetskostnaden för en köpare kommer då troligtvis att öka med cirka 40 procent.
Upprördheten bland hantverkare och småföretagare är stor eftersom de menar att reformen gjort att tidigare svarta jobb tvättats vita, men att de nu befarar en återgång. Detta framhåller också fyra vd:ar för olika branschorganisationer i en debattartikel (Svenska Dagbladet, 150905). Under rubriken ”Svartjobben försvann med ROT-avdraget”, berättar de att ROT-avdraget har skapat mängder med riktiga jobb (mellan 15 000 och 25 000 enligt en beräkning från Företagarna), att unga människor har fått möjlighet att lära sig ett yrke och att viljan att göra rätt har skapat en yrkesstolthet.
Dessa uppfattningar delas också av forskningen. Enligt Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har ROT- och RUT-reformerna påverkat människors vilja då det gäller att köpa tjänster svart. Hon har gjort en uppföljning av en tidigare undersökning som Skatteverket gjorde 2006. De lät då svenskar ta ställning till påståendet ”Det är omoraliskt att köpa tjänster svart”. Vid den tiden instämde 17 procent av de tillfrågade helt i påståendet. Sex år senare, efter införandet av ROT och RUT, ställde Nordblom samma fråga och resultatet var slående. Denna gång var det nämligen 47 procent av de tillfrågade som instämde helt i påståendet. Då forskaren jämför de två resultaten konstaterar hon ”Vi såg alltså en kraftig förskjutning av skattemoralen” och att skattereformer som ROT och RUT sannolikt ökar människors vilja att betala skatt: (http://www.gu.se/forskning/forskare/Artiklar/ekonomi/rot-och-rut-paverkar-installningen-till-svart-arbetskraft/?print=true).
Detta är tydliga och viktiga signaler som vi politiker bör ta till oss. Med hänvisning till ovanstående bör ROT-avdraget inte försämras. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|