En motion med likartat budskap inlämnades till föregående riksmöte. Utskottet avslog då yrkandet och uttalade att ”Skatteverket har fått utökade möjligheter att i enskilda fall besluta om undantag från olika skyldigheter som gäller kassaregister”, samt att ”Utskottet förutsätter att regeringen även utan tillkännagivande från riksdagen noga följer kassaregisterlagens effekter för torg- och marknadshandeln och för kontanthandeln i stort. Någon uppföljning av kassaregisterlagen har dock ännu inte ägt rum. Däremot vet vi från samtal med knallar och marknadsarrangörer att förekomsten av ambulerande knallar på våra gamla marknader minskar stadigt. Därför ser vi ett stort behov av en översyn av kassaregisterlagens effekter.
I Sverige finns en lång tradition kring marknader. Kiviks marknad, Adelövs marknad och Skänningemarken är bland landets största och har alla tre månghundraåriga anor. Svenska folket gillar att gå på marknad, och det är också viktiga mål för turismen i Sverige. Så gott som alla svenska kommuner har en eller flera marknader och även fasta torgdagar då fiskbilen, lokala grönsaksförsäljare eller bärplockare sätter färg och levandegör våra torg.
Sedan 1 januari 2014 omfattas också de som ägnar sig åt ambulerande torg- och marknadshandel av kravet på kassaregister. Syftet med lagen, det vill säga att öka rättvisan mellan olika affärsidkare och att alla som driver affärer ska göra det på samma villkor, är det få som ifrågasätter. Men samtidigt är det många knallar som uttrycker att de tröttnat på alla nya regleringar och kommer att upphöra med sin verksamhet. Detta är en beklaglig och oroväckande följd av den nya kassaregisterlagen. Effekterna av densamma borde därför följas upp.
Detta är också viktigt med anledning av den oro som finns bland de som arrangerar marknader. Enligt samtal med arrangörer i Östergötland är det flera som vittnar om att det sommaren 2014 var färre ambulerande torg- och marknadshandlare. Det har påverkat många lokala föreningar som fram till nu har fått ett välbehövligt ekonomiskt tillskott till sin verksamhet genom att vara delaktiga i att anordna marknader. Risken finns därför nu att det kan komma att påverka utbudet av ungdomsaktiviteter i kommunerna.
Självklart är det viktigare att jobba vidare för att stoppa illojal konkurrens och svarta pengar men det krävs också att vi följer upp så att det är rätt åtgärder genomförs. Torg- och marknadshandeln har ett kulturellt värde. Det är också en naturlig mötesplats och uppskattad del av vår stadsbild, därför är det viktigt att följa upp effekterna av de nya regleringar som har kommit på plats. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
Finn Bengtsson (M) |