Länge har studenters möjlighet att arbeta vid sidan av studierna kraftigt inskränkts genom den så kallade fribeloppsgränsen som reglerar hur stora inkomster en student får ha innan studiemedlet dras in. Alliansregeringen tog steg i rätt riktning och höjde fribeloppsgränsen, men ett fullständigt avskaffande återstår och är nödvändigt för både studenters och samhällets bästa.
Fribeloppsgränsen bestraffar flit och ansvarstagande. Möjligheten att arbeta vid sidan av studierna för mycket positivt med sig för den enskilda studenten såväl som för samhället i stort. Att arbeta extra parallellt med studierna ger en bättre kontakt med arbetsmarknaden och underlättar för studenter att få ett arbete efter examen. Många gånger kan ett extraarbete även göra det enklare för studenter att tillgodogöra sig den ofta mycket teoretiska högskoleutbildningen genom att de får chans att praktiskt tillämpa kunskaperna i arbetslivet under studietiden.
Ett avskaffande av fribeloppet skulle medföra att fler studenter själva kan försörja sig helt eller delvis genom eget arbete under studietiden. Färre studenter skulle därmed hamna i kraftig skuldsättning. Även samhället i stort tjänar ekonomiskt på ett avskaffande av fribeloppet då fler skulle arbeta, svartjobben minska och skatteintäkterna öka.
Fribeloppsgränsen bör avskaffas helt, åtminstone vad gäller lånedelen i studiemedlet. Ett lån är något som du själv tar ansvar för och förbinder dig att betala tillbaka. Då är det också fullt rimligt och rättvist att du själv väljer om du vill kombinera ett lån med arbete. Studenter själva såväl som samhället i stort har mycket att vinna på att studier och arbete inte ses som två separata världar utan kan integreras bättre.
Jessica Rosencrantz (M) |
|