Det råder ojämställdhet på den svenska arbetsmarknaden. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har förblivit oförändrade sedan 1990-talet och idag tjänar kvinnor 87 procent av männens inkomst. Dessutom har kvinnor i genomsnitt lägre pension än män som en följd av att kvinnor och män har olika villkor i arbetslivet. Kvinnor tar fortfarande ut större delen av föräldrapenningdagarna, har sämre karriärmöjligheter och är underrepresenterade i ledande befattningar.
Regeringen har i sin budget fastslagit att löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska och föreslår ett flertal viktiga åtgärder för att uppnå detta. De presenterade förslagen från regeringen är viktiga steg mot ett mer jämställt samhälle.
Det ambitiösa jämställdhetsarbete som regeringen nu har påbörjat bör dock ha ett tydligare mål att arbeta mot. Genom att sätta ett tydligt mål för när jämställda löner bör vara en verklighet skickar regeringen en tydlig signal till alla politikområden, arbetsmarknadens parter och samhället i övrigt om vikten av denna reform. Även om arbetsmarknadens parter är fristående bör politiken med sina medel verka för att uppnå en jämställd arbetsmarknad och jämställda löner.
Regeringen har tydligt fastställt att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020; ett slutmål för jämställdhetsarbetet kan ytterligare befästa regeringens feministiska agenda och Sveriges ställning i världen i jämställdhetsfrågor.
Azadeh Rojhan Gustafsson (S) |
Alexandra Völker (S) |