|
Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut
Sammanfattning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2014/15:136 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut.
I propositionen föreslår regeringen en ändring av reglerna i utsökningsbalken om tiden för att överklaga vissa beslut i mål om utmätning. Enligt de föreslagna lagändringarna ska tiden som gäldenären har på sig att överklaga beslut om fördelning eller utbetalning av medel alltid vara minst tre veckor från den tidpunkt då han eller hon delgavs beslutet om sakutmätning i målet. Genom förslaget säkerställs att gäldenären alltid kan få en domstolsprövning av sitt överklagande av utmätningsbeslutet. Härigenom sker en anpassning till Europakonventionen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen. Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utsökningsbalken.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2014/15:136.
Stockholm den 5 november 2015
På civilutskottets vägnar
Caroline Szyber
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Caroline Szyber (KD), Hillevi Larsson (S), Ewa Thalén Finné (M), Jessika Roswall (M), Lars Eriksson (S), Roger Hedlund (SD), Carl-Oskar Bohlin (M), Eva Sonidsson (S), Ola Johansson (C), Emma Hult (MP), Thomas Finnborg (M), Leif Nysmed (S), Mikael Eskilandersson (SD), Robert Hannah (FP), Johanna Haraldsson (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Eva Lindh (S).
De olika beslut som fattas i ett utsökningsärende överklagas oberoende av varandra, men enligt Högsta domstolens praxis tas ett överklagande av ett utmätningsbeslut inte upp till prövning efter det att ett senare beslut om utbetalning har fått laga kraft. Detta kan leda till att ett överklagande av utmätningsbeslutet inte prövas, trots att det har överklagats i rätt tid.
Med anledning av att Europadomstolen i en dom från 2012 har kritiserat den svenska överklagandeordningen utarbetades i Justitiedepartementet departementspromemorian Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut (Ds 2015:1).
Promemorian har remissbehandlats och lagrådet har yttrat sig över lagförslaget.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 2.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag.
Propositionen
De olika beslut som fattas i ett utsökningsärende överklagas oberoende av varandra, men enligt Högsta domstolens praxis tas ett överklagande av ett utmätningsbeslut inte upp till prövning efter det att ett senare beslut om utbetalning har fått laga kraft (se NJA 1990 s. 166). Detta kan leda till att ett överklagande av utmätningsbeslutet inte prövas, trots att det har överklagats i rätt tid. Europadomstolen har riktat kritik mot den svenska ordningen för överklagande av beslut om sakutmätning (målet Olsby mot Sverige, ECHR 36124/06).
I propositionen föreslår regeringen därför en ändring av reglerna i utsökningsbalken om tiden för att överklaga vissa beslut i mål om utmätning. Enligt de föreslagna lagändringarna ska tiden som gäldenären har på sig att överklaga beslut om fördelning eller utbetalning av medel alltid vara minst tre veckor från den tidpunkt då han eller hon delgavs beslutet om sakutmätning i målet.
Den föreslagna ändringen aktualiseras endast i de fall när fördelnings- eller utbetalningsbeslutet har fattats innan gäldenären har delgetts utmätningsbeslutet. I ett sådant fall kommer överklagandetiden att löpa till samma dag som överklagandetiden för utmätningsbeslutet. Överklagandetiden för beslutet om fördelning eller utbetalning blir i dessa fall alltså längre än tre veckor.
Genom förslaget säkerställs att gäldenären alltid kan få en domstolsprövning av sitt överklagande av utmätningsbeslutet. Härigenom sker en anpassning till Europakonventionen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utsökningsbalken.
Bilaga 2