|
Kvarstad på bankmedel inom EU
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om kvarstad på bankmedel inom EU och till ändringar i lagen om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet, offentlighets- och sekretesslagen samt domstolsdatalagen.
Den föreslagna nya lagen innehåller kompletterande bestämmelser till EU:s kvarstadsförordning om bl.a. vilka nationella förfaranderegler som ska gälla och vilken myndighet som ska vara behörig myndighet och informationsmyndighet enligt förordningen. I propositionen föreslås också vissa lagändringar som rör uppgiftsskydd.
Lagförslagen föreslås träda i kraft den 18 januari 2017.
Behandlade förslag
Proposition 2015/16:148 Kvarstad på bankmedel inom EU.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Kvarstad på bankmedel inom EU |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om kvarstad på bankmedel inom EU,
2. lag om ändring i lagen (2001:184) om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet,
3. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),
4. lag om ändring i domstolsdatalagen (2015:728).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2015/16:148 punkterna 1–4.
Stockholm den 9 juni 2016
På civilutskottets vägnar
Caroline Szyber
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Caroline Szyber (KD), Johan Löfstrand (S), Ewa Thalén Finné (M), Hillevi Larsson (S), Jessika Roswall (M), Lars Eriksson (S), Roger Hedlund (SD), Carl-Oskar Bohlin (M), Eva Sonidsson (S), Ola Johansson (C), Leif Nysmed (S), Mikael Eskilandersson (SD), Robert Hannah (L), Johanna Haraldsson (S), Margareta B Kjellin (M), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Camilla Hansén (MP).
Den 15 maj 2014 antogs Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 655/2014 om inrättande av ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel för att underlätta gränsöverskridande skuldindrivning i mål och ärenden av privaträttslig natur (kvarstadsförordningen).
Regeringen gav i juni 2014 en särskild utredare i uppdrag att föreslå de kompletterande författningsbestämmelser som kvarstadsförordningen ger anledning till (dir. 2014:85).
Utredningen om europeisk kvarstad på bankmedel överlämnade i juni 2015 betänkandet Europeisk kvarstad på bankmedel (SOU 2015:54). Betänkandet har remissbehandlats.
Civilutskottet hade den 23 maj 2013 överläggning med företrädare för regeringen om förslaget till EU-förordning.
Lagrådet har yttrat sig över regeringens lagförslag.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslagen i bilaga 2.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Det övergripande syftet med kvarstadsförordningen är att underlätta för fordringsägare inom EU att driva in sina fordringsanspråk över gränserna. Genom förordningen skapas ett gemensamt regelverk för kvarstad på bankmedel för fordringsanspråk i privaträttsliga tvister som är gränsöverskridande. Förfarandet enligt förordningen kan användas som ett alternativ till medlemsstaternas nationella förfaranden för kvarstad.
Förordningen trädde i kraft den 17 juli 2014 och ska börja tillämpas fullt ut den 18 januari 2017. Den är direkt tillämplig i nationell rätt.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag.
Propositionen
I propositionen föreslår regeringen en ny lag, lagen om kvarstad på bankmedel inom EU, som innehåller kompletterande bestämmelser till EU:s kvarstadsförordning. Bestämmelserna handlar bl.a. om vilka nationella förfaranderegler som ska gälla och vilken myndighet som ska vara behörig myndighet och informationsmyndighet enligt förordningen.
I den föreslagna lagen anges bl.a. att vid handläggning i domstol av en ansökan om kvarstad enligt kvarstadsförordningen ska rättegångsbalkens bestämmelser om tvistemål där förlikning om saken är tillåten tillämpas, om inte något annat följer av förordningen. Kronofogdemyndigheten ska vara behörig myndighet, ansvarig verkställande myndighet och informationsmyndighet. Ett beslut om kvarstad enligt kvarstadsförordningen ska verkställas enligt utsökningsbalken, om inte något annat följer av förordningen eller kompletteringslagen.
Vidare föreslås vissa följdändringar när det gäller Kronofogdemyndighetens och domstolarnas behandling av personuppgifter och sekretess för sådana uppgifter.
Den nya lagen och lagändringarna föreslås träda i kraft den 18 januari 2017.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om kvarstad på bankmedel inom EU.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:184) om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i domstolsdatalagen (2015:728).
Bilaga 2