Fråga 2014/15:88 Företagares villkor

av Betty Malmberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Många företagare inom läxläsningsbranschen känner i dag stor oro över de förändringar som regeringen har jäktat fram. En sådan förändring är den skattesubventionerade läxhjälpen som regeringen har aviserat att ta bort från och med den 1 januari 2015. Det ligger nu ett lagändringsförslag om detta i budgetpropositionen, där regeringen inte ens har tagit sig tid att inhämta Lagrådets synpunkter.

Konkret innebär lagändringsförslaget justeringar i den paragraf i inkomstskattelagen som reglerar vad som avses med hushållsarbete, där det föreslås att punkten om läxhjälp tas bort och att den om barnpassning får ett tillägg som säger att barnpassningen bara i ringa omfattning får innefatta läxhjälp. Det i sig riskerar att öppna upp för gränsdragningsproblem, vilket också Skatteverket har påpekat.

För företagare innebär det att de har ca fyra veckor på sig, om budgeten går igenom, att anpassa sin verksamhet. Det är inte att ta företagarfrågor på allvar och inte heller att visa hänsyn till anställda. Det här riskerar att öka svartarbetet samtidigt som unga studenter blir uppsagda från sina extrajobb, när vi i stället borde göra det lättare att vara företagare och entreprenör för att främja jobb och tillväxt. Ett av läxhjälpsföretagen har i år hittills anställt 800 nya läxhjälpare, men nu blir det tvärstopp.

Läx-RUT har som sagt inneburit att många studenter har fått ett sätt att tjäna extrapengar, samtidigt som de har blivit goda förebilder och bildningsambassadörer för unga människor som behöver extra stöd. Det är en effekt som inte ska underskattas.

Med hänvisning till ovanstående undrar jag: Har närings- och innovationsministern gjort ställningstagandet att det är skäligt att företagare i princip endast ges fyra veckor på sig att ställa om sin verksamhet till följd av politiska beslut?