Fråga 2014/15:87 Utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Utvecklingen på arbetsmarknaden är positiv. Sverige har den högsta sysselsättningen inom Europeiska unionen enligt flera av våra expertmyndigheter. Andelen utrikesfödda i arbetskraften har också utvecklats och ökat starkt sedan 2006. Alliansen och Folkpartiet har genom satsningar på utbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskola, men också reformer inom den ekonomiska politiken, prioriterat arbetet med att få fler ut i arbetslivet. Inte minst gäller det att korta nyanlända personers tid utanför arbetsmarknaden.

Riksrevisionen har nyligen i en utvärdering av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag pekat på ett antal utvecklingsmöjligheter men också kritiska synpunkter som Sverige måste hantera. En del som Folkpartiet särskilt vill uppmärksamma är situationen för utrikesfödda kvinnor. Bara drygt 53 procent finns i sysselsättning, och om man studerar insatserna via Arbetsförmedlingen framkommer att utrikesfödda kvinnor inte fullt ut får del av etableringsinsatserna alternativt att insatserna inte leder till steget vidare till ett arbete eller studier.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att förbättra stödet avseende utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.