Fråga 2014/15:84 Skolk i terminsbetyg

av Christer Nylander (FP)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Enligt skolförordningen, SFS 2011:185, ska terminsbetyget "i förekommande fall innehålla uppgift om omfattningen av den frånvaro som eleven har haft utan giltigt skäl under terminen".

De senaste åren har ett mycket aktivt arbete i Stockholms kommun inneburit minskad ogiltig frånvaro. Tydlighet i terminsbetyg och snabb kommunikation med föräldrar har inneburit kraftigt minskad frånvaro. Kommunövergripande handlar det om en minskning från 2,9 procent till 1,7 procent enligt uppgifter från skolförvaltningen som redovisas i Svenska Dagbladet. På enskilda skolor är minskningen än större.

Den nya politiska ledningen har nu aviserat en ny inriktning. Enligt skolborgarrådet Olle Burell (S) ska man inte längre skriva in ogiltig frånvaro i terminsbetygen. Risken är uppenbar att frånvaron då åter ökar, vilket naturligtvis får till följd att kunskapen minskar. Det är mycket allvarligt i sig att kunskapslinjen i svensk skola inte längre följs.

Det är också allvarligt att Stockholms skolborgarråd deklarerar att man inte längre tänker följa gällande skolförordning. Frågan som inställer sig är om detta ska tolkas som att Stockholm medvetet ska bryta mot gällande regelverk eller om det är så att regeringen överväger ändringar i skolförordningen.

Har utbildningsminister Gustav Fridolin och regeringen gjort ställningstagandet att en elevs frånvaro ska framgå i terminsbetyg?