Fråga 2014/15:80 ILO:s kärnkonventioner och TTIP

av Ali Esbati (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett handelsavtal mellan EU och USA som nu förhandlas och diskuteras offentligt utifrån olika aspekter.

Ett centralt område är löntagarnas arbetsvillkor och i synnerhet att över huvud taget ha möjligheten att påverka sina arbetsvillkor.

Ett mycket stort problem är att USA inte har undertecknat ILO:s kärnkonventioner 87 och 98, samt konvention 154 om främjande av kollektiva förhandlingar. ILO-konventionerna (nr 87) angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten och (nr 98) angående tillämpningen av principerna för organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten tillhör de åtta centrala rättighetskonventioner (kärnkonventionerna) som åsyftas i den av Internationella arbetskonferensen 1998 antagna deklarationen om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet. Sverige ratificerade konventionerna (nr 87 och nr 98) år 1949 respektive 1950 (prop. 1949:162 och 1950:188). Konvention 154 är från 1981 och har också ratificerats av Sverige.

LO, TCO och SACO har här ett bestämt krav: ”Det internationella samfundet har enats om en absolut bottenplatta för arbetsnormer, bland annat rätten att organisera sig fackligt och rätten att förhandla som ingår i ILO:s kärnkonventioner. Det är vår bestämda uppfattning ett frihandelsavtal måste vila på respekt för arbetstagares grundläggande rättigheter.”

Jag vill fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att ILO:s kärnkonventioner ska vara en absolut bottenplatta i förhandlingarna om TTIP?