Fråga 2014/15:78 Migrationsverkets mottagningssystem

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket räknar i sin nya prognos med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år. Till stor del beror ökningen på att många människor nu flyr kriget i Syrien. Fler söker skydd i Sverige och detta ställer krav på vårt mottagande och arbete med bosättning av asylsökande och nyanlända.

En av de största utmaningarna rör boendet för asylsökande. I slutet av året räknar Migrationsverket med att ha 82 000 inskrivna och i slutet av 2015 väntas antalet ha vuxit till 112 000. Cirka två tredjedelar av dem behöver hjälp med boendet.

Eftersom det i dag är stor brist på bostäder för nyanlända blir många kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i stället för att flytta till en kommun. Detta leder till att Migrationsverket måste upphandla ännu fler tillfälliga och kostsamma anläggningsboenden för asylsökande.

Det är också angeläget att de som fått lagakraftvunna avslagsbeslut och ännu bor kvar i Migrationsverkets mottagande lämnar landet. Andelen självmant återvändande ligger på runt 40 procent av antalet avgjorda återvändandeärenden. Antalet personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem trots avslagsbeslut var i mitten av oktober drygt 11 000 personer. Av dessa var drygt 40 procent inskrivna i eget boende. Det betyder att nära 7 000 personer med lagakraftvunnet avslagsbeslut för tillfället bor kvar i ett anläggningsboende. Dessa platser skulle behöva frigöras för nya asylsökande som ännu inte fått sitt skyddsbehov prövat.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra situationen och frigöra platser i Migrationsverkets mottagningssystem?