Fråga 2014/15:739 Tillgång till Medevac i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I november 2014 ställde jag en skriftlig fråga till försvarsminister Peter Hultqvist om tillgången till avancerad sjukvård, inklusive Medevacförmåga (medicinsk evakuering) med helikopter, för den svenska styrkan i Mali. Tillgången till avancerad sjukvård och Medevacförmåga är en central säkerhetsfråga för den svenska styrkan. Medevacförmågan är också viktig för att den svenska styrkan ska kunna utföra sina uppgifter i hela insatsområdet.

Alliansen lyfte fram frågan om Medevacförmåga i en motion i anslutning till betänkandet om en förlängning av insatsen i Mali. Ett enigt sammansatt utrikes- och försvarsutskott ställde sig också bakom alliansmotionen och lämnade ett tillkännagivande till regeringen om att man bör ta de initiativ som krävs för att säkerställa tillräcklig tillgång till Medevacförmåga inom ramen för FN:s stabiliseringsinsats i Mali (Minusma).

Säkerhetsläget i Mali är fortsatt oroligt. I april var den svenska FN-styrkan inblandad i en skottväxling, och så nyligen som den 2 juli blev enheter ur Burkina Fasos bataljon attackerade drygt 50 kilometer från den svenska campen i Timbuktu. Attacken ledde till att sex soldater i FN-styrkan dödades och att fem skadades allvarligt.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande frågor till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser försvarsministern göra för att tillgodose tillkännagivandet från riksdagen och därmed säkerställa Medevacförmågan i Mali?