Fråga 2014/15:727 Ytterligare åtgärder för ett ökat bostadsbyggande

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Boverket justerade nyligen upp sin tidigare prognos över hur många nya bostäder vi behöver bygga för att få rätsida på bostadsbristen. Enligt den nya bedömningen behöver vi bygga 76 000 bostäder årligen i Sverige fram till år 2020 – totalt 461 000. På längre sikt, till år 2025, beräknas över 700 000 nya bostäder behövas, vilket är en ökning med mer än 100 000 jämfört med prognosen som gjordes i mars.

Bostadsbristen är alltså betydligt värre än befarat och läget blir alltmer akut på den svenska bostadsmarknaden. Därför måste vi ta krafttag och genomföra ytterligare åtgärder för att lyckas bygga bort bostadsbristen.

Alliansregeringen lade under sin regeringsperiod fram 112 förslag för att förenkla byggandet. Bland de viktigaste reformerna kan nämnas en enklare och effektivare planprocess, samordning av bullerreglerna, ändrade strandskyddsregler och minskad regelbörda för att bygga student- och ungdomsbostäder. Genom att fortsätta på denna väg med fler regelförenklingar, mer byggklar mark och snabbare byggprocesser kan vi öka byggandet ytterligare.

Ytterligare ett konkret förslag, som vi i Alliansen tidigare har motionerat om i riksdagen men som har röstats ned, handlar om att begränsa kravet på att upprätta en detaljplan. I stället för att i princip alltid kräva en detaljplan för ny sammanhållen bebyggelse skulle kommunerna kunna ges ett större utrymme för att bedöma i vilka fall en detaljplan behövs. I stället för ett tidsödande planarbete kan man då i vissa fall gå direkt på prövningen av ett bygglovsärende.

Regeringens passivitet, brist på idéer och avsaknad av reformagenda för bostadspolitiken blir alltmer uppenbar och alarmerande. En enda proposition med regelförenklingar eller en återgång till gammal och ineffektiv subventionspolitik kommer inte att räcka för att möta behovet av fler bostäder.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är därför:

Kommer statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av Boverkets uppdaterade prognos och i så fall vilka?