Fråga 2014/15:706 Ny generaldirektör för Naturvårdsverket

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Naturvårdsverket är den mest centrala myndigheten för det svenska miljöarbetet. Myndigheten har till uppgift att samordna, följa upp och utvärdera arbetet med Sveriges miljömål. I uppdraget ingår att ta fram kunskap och underlag, bidra till utvecklingen av miljöpolitiken samt genomföra miljöpolitiken så att Sveriges högt ställda mål kan nås.

I februari beslutade regeringen att utse Maria Ågren, som varit generaldirektör för Naturvårdsverket sedan 2009, till ny generaldirektör för Transportstyrelsen med tillträde den 1 mars. Processen med att rekrytera ny generaldirektör till Naturvårdsverket påbörjades dock av Regeringskansliet tidigare än så. Redan i december i fjol utannonserades tjänsten men dessvärre är rekryteringsprocessen ännu inte avslutad. Naturvårdsverket har en mycket kompetent ställföreträdande generaldirektör i Eva Thörnelöf, men för verksamheten är det mycket olyckligt att månad efter månad inte få besked om vem som blir ny chef för myndigheten och när hen tillträder.

Nu har dessutom ansvaret för rekryteringsprocessen flyttats från Miljödepartementet till Finansdepartementet. Några skäl till varför klimat- och miljöminister Romson fråntagits ansvaret för rekryteringen av generaldirektör för miljöpolitikens mest centrala myndighet har regeringen inte uppgett. Det har lett till en hel del spekulation men oavsett orsak är det viktigt att en ny generaldirektör för Naturvårdsverket utses snarast.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

 När beräknas rekryteringen av ny generaldirektör för Naturvårdsverket vara avslutad?