Fråga 2014/15:7 Den fortsatta utvecklingen för Sveriges lantbruksuniversitet

av Betty Malmberg (M)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har alltsedan starten 1977 haft en särställning bland Sveriges lärosäten och organisatoriskt tillhört Landsbygdsdepartementet, tidigare Jordbruksdepartementet. SLU är mycket framgångsrikt och har utbildning och forskning av världsklass samt bedriver mycket intressant verksamhet då det gäller samverkan med omgivande samhälle. I den senaste rankningen gjord av Times Higher Education (publicerad i maj 2014) vilken rankar världens 100 främsta ”unga” universitet – det vill säga lärosäten yngre än 50 år – placerar sig SLU på en mycket hedrande 24:e plats. Lägg därtill att Lantbruksuniversitetet har ett särskilt ansvar för areella näringar och gröna frågor såsom produktion inom jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion, landskapsarkitektur och veterinärmedicin, för att nämna några. Detta är frågor som alla är av stor betydelse för landsbygdens fortlevnad, för svensk tillväxt och internationellt välstånd.

Regeringen har nu meddelat att Landsbygdsdepartementet ska läggas ned och att frågorna från den 1 januari 2015 ska hanteras av Näringsdepartementet. Av detta skäl är det viktigt att veta hur regeringen kommer att se till att Lantbruksuniversitetet och dess framgångsrika verksamhet kommer att kunna fortsätta utvecklas.

Vilka åtgärder avser landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att vidta för att säkerställa att Lantbruksuniversitetets verksamhet kan fortsätta att utvecklas?