Fråga 2014/15:69 Att uppmärksamma kommunismens offer

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Många svenska skolungdomar växer i dag upp utan att få lära sig tillräckligt om kommunismens förtryck. En Demoskopundersökning från UOK, Föreningen för upplysning om kommunismen (2007) visade att 90 procent av de svenska ungdomarna inte kände till Sovjetkommunismens Gulagläger. 95 procent kände däremot till nazisternas dödsläger Auschwitz. En femtedel av de unga trodde att inga alls eller färre än tio tusen människor hade mördats under kommunistregimer. I själva verket rör det sig om hundra miljoner döda.

En hel del har hänt sedan undersökningen gjordes. Det står i grundskolans nya läroplan för högstadiet i historia (2011) att högstadieelever ska läsa om ”båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag”. 2013 gavs Forum för levande historia i uppdrag att samla ögonvittnens berättelser om brott mot mänskligheten under både kommunistiska regimer och Förintelsen. Detta används nu i svenska högstadie- och gymnasieskolor. Detta projekt följdes (2014) upp med resor för skolklasser till Förintelsens minnesplatser. Dessa satsningar skulle även kunna inkludera resor till minnesplatser för kommunismens offer över hela Europa.

Den 9 november firade vi att det var 25 år sedan Berlinmuren föll. Men kommunismens förtryck dog inte med murens fall. 1,5 miljarder människor framför allt i Asien lever under samma förtryckarsystem.

Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag ställa följande fråga:

Vilka initiativ tänker demokratiministern med ansvar för mänskliga rättigheter i Sverige ta för att uppmärksamma kommunismens offer?