Fråga 2014/15:686 Trafiksituationen vid Ystad hamn

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Ystad hamn är den största hamnen i Sverige avseende daglig färjetrafik till och från Bornholm och Polen. Som handelslänk för Skandinavien gentemot EU spelar hamnen även en viktig roll för näringslivet i regionen som spänner ifrån södra Sverige till Tyskland, Baltikum och Centraleuropa. Det finns ett stort behov av att förbättra situationen för trafiken till och från hamnen. 

Det mest prioriterade avseende E65:an (Dragongatan) är sträckan från hamnen norrut förbi Regementsområdet. Den riktiga störningen är Simrishamnsbanan som alla ankommande fordon måste passera. I samma korsning finns även en ljusreglering för fordonstrafik. Trafiken från hamnen ska alltså passera ett ”nålsöga” som ofta visar ”stopp”; antingen för korsande fordonstrafik eller för korsande tågtrafik.

Väl ute ur korsningen hamnar man i en cirkulationsplats där den avgjort största delen av trafiken till Österlen passerar, inklusive många arbetspendlare. Med den stundande sommaren kommer också ökade turistflöden till Ystad såväl som till Österlen, vilket orsakar trafikstockningar i cirkulationsplatsen med långa väntetider.

I dagsläget finns ingen konkret plan eller beslut kring Dragongatan som hjälper framkomligheten eller får bort trafikfarorna. Trafikverket har endast beslutat om mindre åtgärder som mittrefuger och visst bullerskydd på delar av sträckan, vilket inte förbättrar situationen avsevärt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att underlätta för trafiken till och från Ystad hamn?