Fråga 2014/15:685 Krav på djurskydd vid offentlig upphandling

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Svensk mat håller hög kvalitet. Lagstiftaren ställer stora krav på högt djurskydd, låg antibiotikaanvändning och att svenska lantbrukare ska ta hänsyn till miljö och klimat.

Vi måste fortsätta att värna om den höga kvaliteteten och inte tumma på kraven. Samtidigt går det inte att blunda för att svenskt kött och svenska mejeriprodukter tappar marknadsandelar till danska och tyska producenter som inte alls håller samma standard i djurhållningen. Användandet av antibiotika är dessutom betydligt mer utbrett nere på kontinenten än i Sverige. Antibiotikan tillförs inte för att bota djuren utan i förebyggande syfte.

Moderaterna vill vända den negativa trenden och ser gärna att det offentliga går före och visar vägen. För närvarande gynnar kommuner och landsting i alltför hög grad importerade livsmedel framför svenska vid offentliga upphandlingar. Stat, kommuner och landsting köpte livsmedel och måltidstjänster för 10 miljarder kronor år 2013 så det offentliga kan göra en betydande skillnad om man i högre grad bestämmer sig för att köpa svenska livsmedel.

Statsrådet Ardalan Shekarabi (S) har fattat beslut om ett nytt lagförslag som innebär att kraven ska öka på offentlig upphandling. Till Dagens Nyheter sa statsrådet häromdagen att ”det vore väldigt märkligt om den offentliga sektorn ställer krav som är lägre än den lagstiftning som vi har i Sverige”.

Även om statsrådet slår in öppna dörrar i denna fråga så är det bra att kraven skärps, men frågan är på vilket sätt. Enligt förändringar som EU beslutade om 2014 går det redan nu att ställa krav på kvalitet i stället för pris.

Därför vill jag gärna fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

  1. Vilka lagändringar är det som regeringen föreslår och när förväntas denna proposition ligga på riksdagens bord?
  2. Hur ska dessa regler utformas för att inte rubba reglerna för den inre marknaden?