Fråga 2014/15:679 Framtidens arbetsgivaravgifter

av Olof Lavesson (M)

till Statsrådet Kristina Persson (S)

 

I slutet av februari lanserade framtidsminister Kristina Persson tre arbetsgrupper som ska ingå i regeringens framtidsarbete. En av arbetsgrupperna, Arbete för framtiden, ska definiera problem och möjligheter samt komma med förslag på lösningar på framtidens utmaningar på arbetsmarknaden.

I samband med lanseringen av arbetsgruppen flaggade framtidsministern för att skattesystemet kommer att behöva göras om, då vi i dag har en väldigt hög beskattning på arbete i Sverige. Framtidsministern menade bland annat att pålagorna på arbete kan behöva bli lägre och att arbetsgivaravgifterna kan behöva sänkas för att företag ska vilja anställa.

Uttalandena förvånade många, då regeringen sedan sitt tillträde i stället valt en annan väg och aviserat kraftfullt höjda skatter på arbete och företagande. Det har gällt avtrappade jobbskatteavdrag, höjda marginalskatter, kraftfullt höjda arbetsgivaravgifter och återinförda löneskatter för äldre.

När regeringen tillsätter arbetsgrupper med helt andra ingångsvärden än de som gäller när man lägger fram sina politiska förslag väcker det naturligtvis frågor om den långsiktiga inriktningen på regeringens politik.

Jag vill mot den bakgrunden fråga statsrådet Kristina Persson:

 

Hur går arbetet för arbetsgruppen Arbete för framtiden, och vilka politiska förslag har statsrådet och gruppen kommit fram till?

Hur anser statsrådet att nivån på arbetsgivaravgifterna påverkar jobben i ett längre framtidsperspektiv?