av Torbjörn Björlund (V)
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Fram till och med 2008 kunde man få tillträde till högre utbildning på fler sätt än genom betyg och högskoleprov. Personer som fyllt 25 år, arbetat minst fyra år och hade kunskaper i kärnämneskurserna svenska och engelska, motsvarande ett fullföljt nationellt program i gymnasieskolan, fick grundläggande behörighet till universitet och högskola enligt den så kallade 25:4-regeln. Personer som hade arbetslivserfarenhet efter fem års arbete på minst halvtid fick lägga till 0,5 poäng till sitt högskoleprov. Sökande med resultat från högskoleprovet i kombination med arbetslivserfarenhet utgjorde en egen urvalsgrupp till universitet och högskolor, den så kallade HA-gruppen.
25:4-regeln och HA-gruppen öppnade vägar för fler att komma in på universitet och högskola. Framför allt rörde det sig om personer från studieovana miljöer – arbetarklass. Det gav människor som av olika anledningar inte fått de högsta betygen på gymnasiet en möjlighet att i vuxen ålder få tillträde till universitet och högskola. Utan 25:4-regeln och HA-gruppen hade dörren till högre utbildning varit stängd för många av dem.
Regeringen har visat intresse för frågan om breddad rekrytering och gett i uppdrag till Universitets- och högskolerådet (UHR) att kartlägga lärosätenas arbete med breddad rekrytering samt lämna rekommendationer om lärosätenas fortsatta arbete. Enligt min mening är detta bra, men inte tillräckligt.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se över regelverket för antagning till högskolan i syfte att bredda rekryteringen?