Fråga 2014/15:637 Lönekartläggning i Försvarsmakten

av Stig Henriksson (V)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten har ett styrdokument för jämställdhet och jämlikhet. Där kan man läsa följande: ”Försvarsmakten strävar efter en jämställd personalsammansättning. Därför är målet under denna period att andelen kvinnor ökar på alla nivåer. Försvarsmaktens målsättning är att bland de som rekryteras till gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS) samt till de som genomför kompletterande militära utbildningen (KMU) är minst 20 procent kvinnor år 2014. Försvarsmaktens ledning har beslutat om målsättningen att 10 procent av cheferna i nivå OF/CF nivå 5 och högre ska vara kvinnor år 2014.”

Försvarsmakten arbetar på många sätt bra med att förverkliga dessa målsättningar, men det finns ett område som är eftersatt trots goda ambitioner i policydokumentet, och det är det viktiga instrumentet lönekartläggning. Det har inte gjorts någon central kartläggning på sju år. Detta rimmar illa med egna skrivningar i policydokument och diskrimineringslagens stadgar om att en lönekartläggning ska göras vart tredje år.

Vi är nog eniga om att både policydokument och lagar ska följas, och jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att ta några initiativ för att tillse att Försvarsmakten följer sina egna policydokument samt gällande lagar?