Fråga 2014/15:627 Avsaknaden av brandbekämpningsresurser

av Mikael Oscarsson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid den största branden i modern tid, den i Västmanland 2014, deltog Försvarsmakten med fem helikoptrar (http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/den-storsta-skogsbranden-i-modern-tid/).

Trots Försvarsmaktens högst betydelsefulla insats skördades liv och stora arealer och mycket stora värden förstördes.

Inför sommaren 2015 ser förberedelserna långt värre ut. Försvarsmakten har i nuläget en enda helikopter som nästan är redo för att användas vid ett eventuellt släckningsarbete. Den helikopter (helikopter 10) som finns tillgänglig har dock ett begränsat antal flygtimmar kvar, och det kan komma att behövas extra underhåll för att säkerställa dess funktionalitet vid en katastrof.

Situationen är nu sådan att vi har att förlita oss till turen: dels turen att ingen stor katastrof inträffar i sommar där helikopterresurser behövs, dels turen att ytterligare någon helikopter hinner förberedas innan en eventuell katastrof inträffar.

 

Hur anser statsrådet Anders Ygeman att dessa försämrade förutsättningar för släckningsarbete ska hanteras den dagen vi står inför ytterligare en katastrof, som i värsta fall blir än större än den i Västmanland?