Fråga 2014/15:622 Problematiken med Försäkringskassan för gränspendlarna

av Tina Ghasemi (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Sydsvenskan skrev den 1 juni om sex vanliga fallgropar inom sjukförsäkringen och föräldrapenningen för pendlare mellan Sverige och Danmark.

Problem som man tar upp är följande:

  1. Pappaledigheten på 60 dagar brinner ofta inne i samband med föräldraledigheten. Enligt kritiska gränspendlare beror det på att Försäkringskassan räknar av alltför många dagar från mammans danska föräldraledighet mot det svenska systemet.
  2. Försäkringskassan rekommenderar nyblivna svenska mammor som arbetar i Danmark att efter 46 veckors betald dansk ledighet ta ut tjänstledighet i stället för att åtnjuta 14 obetalda danska föräldraveckor. Det gör att pappan inte mister sin rätt till svensk ledighet, men att pensionsrätten för mamman upphör och att hon mister anställningstid.
  3. Danska myndigheter har stramat åt reglerna för sjukpenning, något som lett till att sjukskrivna svenska gränspendlare fått sjukersättningen indragen efter 22 veckor. Dessutom har Sverige och Danmark olika syn på vad som är arbetsoförmåga.
  4. Som svensk kan man inte tillfälligt avbryta sin svenska föräldraledighet för att ta jobb i Danmark. I så fall minskar föräldrapenningen radikalt när man återkommer till Sverige.
  5. Sverige och Danmark har olika regler om förmåner vid invaliditet. Den som har arbetat i båda länderna och har en kort dansk försäkringsperiod bakom sig när man blir arbetsoförmögen kan få en lägre ersättning än den som aldrig gränspendlat.
  6. Även gränspendlare har rätt till svensk tandvårdsförsäkring, som bland annat inkluderar ett högkostnadsskydd vid dyrare ingrepp. Gränspendlaren måste dock visa ett intyg för sin tandläkare som rekvireras från Försäkringskassan på Gotland. 

Med anledning härav är min fråga till socialförsäkringsministern:

 

Vad avser ministern att göra, gärna redovisat i punktform, för att komma åt de problem enligt ovan som drabbar gränspendlarna som nämns i artikeln i Sydsvenskan?