Fråga 2014/15:615 Gränshinder för arbetspendlare

av Hans Wallmark (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 15 000 personer arbetspendlar i dag över Öresund. Deras arbete bidrar till att regionen är ett av Nordens främsta tillväxtområden. Även på andra håll i Sverige, exempelvis i Tornedalen och längs den norska gränsen, finns en omfattande arbetspendling.

Mycket har gjorts för att underlätta för nordiska medborgare att bo i ett land och arbeta i ett annat. Trots detta finns det gränshinder som för den enskilda medborgaren ofta upplevs som orimliga och som även för ansvariga myndigheter kan vara svåröverblickbara. 

I medierna har man kunnat läsa om personer som retroaktivt har tvingats betala tillbaka stora summor som de tidigare fått i barnbidrag, detta på grund att mamman, som barnbidragen betalas ut till, har bott i Sverige men arbetat i Danmark. Om barnbidragen i stället betalats ut till pappan, som arbetat i Sverige, hade de inte blivit tvungna att betala tillbaka pengarna, detta trots att situationen för familjen i övrigt varit exakt densamma. Vad som borde vara en rent administrativ fråga drabbar en enskild familj med tiotusentals kronor i extra kostnader.

Frågan om barnbidrag är bara ett exempel på hur dagens regelverk försvårar för den som arbetspendlar mellan två nordiska länder. Liknande fall finns kring pappor som har svårt att få ut de pappadagar de har rätt till och om tillfälligt sjukskrivna som har svårt att få ut sin sjukersättning. Trots att arbetspendling mellan två nordiska länder har varit vanligt i många år har myndigheter som Försäkringskassan uppenbart svårt att handlägga dessa personers ärenden på ett rättssäkert och förutsägbart sätt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta och modernisera regelverket för den som bor i Sverige och arbetar i ett annat nordiskt land?