Fråga 2014/15:602 Straffrihet i Mellanöstern

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ett grundläggande problem i konflikten i Mellanöstern är den utbredda straffriheten. Brott mot folkrätt, internationell humanitär rätt och de mänskliga rättigheterna begås alltför ofta utan det får några konsekvenser.

Ett exempel på utmaningarna är FN:s undersökningskommission som tillsattes efter senaste kriget i Gaza. Kommissionen ska presentera sin rapport i juni, men dess arbete har försvårats av att man har nekats tillträde till Israel och Gaza och bristande politiskt stöd.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, är en central aktör i arbetet för att upprätthålla respekten för folkrätten. EU har stöttat domstolen både politiskt och diplomatiskt samt logistiskt och finansiellt. EU har stöttat universellt medlemskap i ICC och har som praxis att välkomna staters anslutning till ICC.

I början av januari ansökte Palestina om medlemskap i ICC och medlemskapet trädde i kraft den 1 april i år. Men EU valde att inte välkomna Palestinas beslut att ansluta sig till ICC. I stället gjordes ett uttalande där man uppmanade parterna att inte ta steg som kan motverka ett återvändande till förhandlingar. Detta är språkbruk som EU normalt sett brukar använda för uttalanden i samband med att Israel tillkännager byggandet av nya bosättningar.

En anslutning till ICC är ett legitimt, fredligt och rättstatsenligt agerande. EU:s uttalande har skapat frågetecken om unionens inställning till ansvarsutkrävande och straffrihet.

Sveriges erkännande av Palestina har ökat förväntningarna på Sverige som aktör. Det skulle vara viktigt och välkommet att Sverige uttalade ett tydligt stöd för både FN:s undersökningskommission och Palestinas medlemskap i ICC.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att motverka den onda cirkeln av straffrihet i konflikten Israel-Palestina och öka möjligheter till ansvarsutkrävande?