Fråga 2014/15:599 Sveriges implementering av energieffektiviseringsdirektivet

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Energieffektivisering kommer att utgöra en viktig del i Sveriges arbete för ett mer hållbart samhälle och energisystem.

EU-kommissionen anser att Sverige ligger efter i implementeringen av energieffektiviseringsdirektivet och har i en offentlig skrivelse kritiserat implementeringen på totalt 41 punkter. Om kommissionens kritik inte tas om hand riskerar Sverige att stämmas av EU-kommissionen. Direktivet är tydligt med att det är medborgarnas rätt, och även möjlighet, att själva kunna styra sin energiförbrukning. För att kunna göra detta är det viktigt med verktyg som möjliggör mätning av den egna energianvändningen.

I Alliansen var vi tydliga i propositionen Genomförande av energieffektiviseringsdirektivet med att det krävs regler som ser till att mätare för värme, kyla och tappvarmvatten installeras även i befintlig bebyggelse, i de fall detta är tekniskt möjligt och kostnadseffektivt.

Vi vet också från exempel i befintlig bebyggelse i flera svenska kommuner att tekniken redan finns tillgänglig och att den i de allra flesta fall är lönsam.

I EU-direktivet står:

"Individuella mätare ska ha installerats senast den 31 december 2016 för att mäta värme, kyla eller tappvarmvatten i varje enhet, när detta är tekniskt genomförbart och kostnadseffektivt. När användning av individuella mätare inte är tekniskt genomförbart eller kostnadseffektivt för värmemätning, ska individuella värmekostnadsfördelare användas för att mäta användningen i respektive radiator, om inte medlemsstaten i fråga visar att det inte skulle vara kostnadseffektivt att installera sådana värmekostnadsfördelare. I dessa fall får alternativa kostnadseffektiva metoder för mätning av användningen övervägas. Kraven omfattar samtliga uppvärmnings- och kylkällor, även sådana som finns centralt i byggnaden eller sådana som t.ex. en fastighetsägare installerat för att försörja flera byggnader."

Min fråga till statsrådet Ibrahim Baylan är: 

Hur arbetar statsrådet för att formulera ”regler som ser till att mätare för värme, kyla och tappvarmvatten installeras även i befintlig bebyggelse, i de fall detta är tekniskt möjligt och kostnadseffektivt”, enligt det beslut riksdagen har fattat, och hur arbetar statsrådet för att komma till rätta med de brister EU-kommissionen har pekat ut?