Fråga 2014/15:592 Fördröjda svar på interpellationer från riksdagsledamöter

av Robert Hannah (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Som folkvald har jag en lagstadgad rätt till att väcka interpellationsdebatter. Jag har tilldelats denna rätt för att kunna granska regeringens arbete. Men i praktiken har min lagstadgade rätt kraftigt förringats av den nuvarande regeringen. I princip varje interpellation jag har väckt för att granska regeringens arbete har försenats kraftigt. Statsråden påstås vara för upptagna för att kunna komma till riksdagen och bli granskade.

Till exempel kommer interpellation 2014/15:513 till Magdalena Andersson, som jag lämnade in den 15 april 2015 och som senast skulle besvaras den 30 april, att besvaras den 5 juni. Det är mer än fem veckor senare än när jag enligt lagen ska ha fått ett svar. Interpellationen gällde en mycket aktuell fråga om påminnelseavgifter för trängselskatt i Göteborg. Som Göteborgspolitiker kommer jag inte kunna debattera viktiga frågor för Göteborg med sådana långa svarstider. Jag kan inte företräda mina väljare på ett lämpligt sätt när statsråd på ett sådant slentrianmässigt sätt försenar interpellationssvar för att det inte matchar deras kalendrar. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga demokratiministern:

 

Hur tänker ministern agera för att statsråd ska respektera den demokratiska och lagstadgade rätt som riksdagsledamöter har att granska regeringen genom interpellationer?