Fråga 2014/15:564 Utvärdering av bildandet av Västra Götalandsregionen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Civilminister Ardalan Shekarabi har tidigare i år meddelat att dagens landsting senast år 2019 ska ersättas med nya, större regioner.

Statsrådet har meddelat att regeringen inom kort kommer att utse förhandlingspersoner som tillsammans med berörda parter ska skapa nya regioner i Sverige.

Innan statsrådet går vidare med att se över landstingen och eventuellt skapa nya regioner borde han göra en djupare utvärdering av Västra Götalands regionbildning.

Västra Götalandsregionen bildades 1999 av Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län. Tveksamheten var stor från många håll till denna stora region och nyttan med den. För att då locka/tvinga med de olika länen gjordes det en överenskommelse om var man ville ha de olika regionala arbetsplatserna och var de statliga arbetsplatserna skulle placeras i regionen, och detta var man mer eller mindre överens om. Efter regionbildningen har man sedan struntat i detta, och både region och statliga verksamheter har flyttat till andra platser än vad överenskommelsen sa. Därför är det viktigt att man nu innan man går vidare med nya regionbildningar verkligen gör en utvärdering och drar lärdom av vad som har skett i Västra Götaland. Ingår staten och regionen en överenskommelse som ska ligga till grund för hur man ser på placeringar och arbetstillfällen, då ska också regionen och staten följa denna eller i annat fall förhandla om uppgörelsen med berörda kommuner.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till en utvärdering och dra lärdom av sammanslagningen av flera län till Västra Götalands region och studera konsekvenserna för de län och kommuner som då slogs samman, inte minst för Skaraborg, innan regeringen går vidare med nya regionreformer?