Fråga 2014/15:545 Polisens uttalande om organiserat tiggeri

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste veckorna har debatten om tiggande EU-migranter varit i fokus. Sverige måste i första hand agera inom EU och bilateralt gentemot Rumänien och Bulgarien för att förbättra villkoren för romerna och de fattigaste invånarna i landet. Många av dessa reser i omgångar till andra europeiska länder som Sverige för att insamla pengar. Debatten om så kallat organiserat tiggeri är igång. Det är viktigt för riksdagen och regeringen att vi får korrekt underlag för att agera om exempelvis lagstiftningen mot de kriminella inslagen är otillräcklig. Men dagens lagstiftning är tydlig i synen på människohandel och tvångsarbete.

I och med att polisen i Gävleborg - som till skillnad från företrädarna vid polisen i Göteborg, Stockholm och Malmö - hävdar att det förekommer organiserat tiggeri är det angeläget att efterhöra regeringens syn på denna fråga då motstridiga uppgifter förekommer.

Huruvida det förekommer inslag av kriminalitet är fortfarande oklart. Om det förekommer kriminalitet förutsätter jag att polisen använder det regelverk som finns. Det är av stor vikt att också ta del av vilken bild regeringen har när frågan diskuteras.

Mot bakgrund av debatten om tiggeri vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman: Har statsrådet och regeringen gjort ställningstagandet att polisen saknar mandat att agera mot eventuella kriminella inslag?