av Sten Bergheden (M)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Beslut har fattats av Göteborgs stad att bygga en ny bro över Göta älv. Bron planeras bli 13 meter i höjd, vilket kan jämföras med den befintliga bron, som är 19 meter hög. Den befintliga bron ska ersättas år 2020. En bro lägre än nuvarande 19 meter riskerar att allvarligt störa både sjöfarten på Vänern och kollektivtrafiken i Göteborg.
Västsverige är Nordens största logistikcentrum, och en lägre bro riskerar att inverka negativt på sjöfarten, turismen och näringslivet. Därför har bland annat Sjöfartsverket samt flera kommuner och rederier valt att överklaga beslutet att den nya bron kommer att ha en höjd på endast 13 meter.
Det är angeläget med en högre bro med seglingsfri höjd på minst 19 meter för att trygga Vänersjöfarten. Vänersjöfarten innebär miljövänliga transporter och ger en möjlighet till företagsutveckling. Även näringslivet är tydligt med att det behöver en högre bro än vad som planeras.
Det här är en viktig fråga för utvecklingen av företag och jobb i hela Västsverige. Vid tolv meters segelfri höjd, som den nya bron innebär, kommer i princip samtliga av dagens lastfartyg och 60 procent av segelbåtarna att kräva broöppning. I framtiden kommer fler båtar från Europa att trafikera Göta älv och Vänern, och därför är det viktigt att man nu inte begränsar möjligheterna att ta sig in i och ut ur Vänern.
En lägre bro på 13 meter, som nu planeras, kommer att innebära långt fler broöppningar, vilket kommer att leda till störningar både i kollektivtrafiken i Göteborg och för båttransporterna på Vänern. Utveckling av miljövänliga transporter i regionen genom Vänersjöfarten och den företagsutveckling som kommer med en sådan utveckling måste prioriteras. Detta är ett nationellt intresse, varför regeringen bör se över Göteborgs beslut att bygga en ny lägre bro över Göta älv.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa näringslivets och Vänersjöfartens krav på en seglingshöjd på minst 19 meter för bron över Göta älv i Göteborg?