Fråga 2014/15:535 Avskaffande av fas 3

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har flera gånger aviserat att man vill avveckla fas 3. Regeringen föreslår, som senast i vårpropositionen, att det ska införas extratjänster inom vissa delar av välfärden.

Dock finns signaler från Arbetsförmedlingen om att man vill behålla sysselsättningsfasen. I ett tidigare internt dokument står att man vill ha kvar vissa fas 3-platser för dem som ”står mycket långt från arbetsmarknaden och varken kommer att vara aktuella för extratjänster i välfärden eller kunna tillgodogöra sig utbildning”.

Till Dagens Arena säger Arbetsförmedlingen att det kan finnas människor som under en övergångsperiod behöver den här typen av stöd. Även om man avvecklar sysselsättningsfasen ska den finnas den kvar som ett komplement.

Det som också är en risk är att flera riskerar att hamna i kläm. De extratjänster som har planerats når knappast upp till de över 35 000 som befinner sig inom sysselsättningsfasen. Risken är således att många riskerar att hamna i kläm.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Hur ser arbetsmarknadsministern på de eventuella risker som kan uppstå med att långtidsarbetslösa kan hamna i kläm när regeringen fasar ut sysselsättningsfasen till förmån för ett ytterst litet antal extratjänster?