Fråga 2014/15:534 Lokalt ledd utveckling i hela landet

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Lokalt ledd utveckling har varit en framgångssaga på svensk landsbygd sedan 1996. Det har inneburit lokalt beslutsfattande av projektmedel för lokal utveckling utifrån lokala förutsättningar. Den ekonomiska finansieringen har följt EU:s programperioder med sjuåriga budgetar och därför har ett nytt ställningstagande varit aktuellt med anledning av den nya programperioden för landsbygdsprogrammet. Arbetet har genomförts enligt den så kallade Leadermetoden som innebär ett trepartnerskap mellan det lokala näringslivet, den ideella sektorn och offentliga aktörer, främst kommunerna.

Den förra borgerliga regeringen beviljade mindre pengar till lokalt ledd utveckling, tidigare kallat Leader, för 2014–2020. Man beviljade 2 miljarder i stället för 2,4 miljarder som varit fallet i tidigare programperiod (totalt sju år).

Den minskade budgeten för den nya programperioden har gjort att Jordbruksverket valt att utesluta fem områden som sökt av totalt 53 ansökningar, med motiveringar som att de inte anses ha tillräckligt bra strategier eller inte får stor nog budget för att kunna ha tillräcklig administrativ kapacitet. De fem bortvalda områdena omfattar 437 000 landsbygdsinvånare i 31 kommuner från åtta län som finns från norr till söder. De är alla områden som funnits tidigare och där lokal kompetens och erfarenhet byggs upp under lång tid.

Att få till stånd lokalt ledd utveckling i dessa områden är dock inte särskilt svårt. Fem områden med minimibudget på 34 miljoner skulle innebära 170 miljoner. Denna siffra inkluderar kommunernas medfinansiering, vilket gör att det endast är 114 miljoner kronor fram till 2020 i statlig finansiering saknas.

Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet beredd att verka för en ny utlysning av medel för lokalt ledd utveckling för att hela landet ska kunna ta del av Leadermetoden?