Fråga 2014/15:53 Ansvar för behandling av spelberoende

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Spelberoende har uppmärksammats alltmer under senare år genom att forskning visat att det är vanligare än man trott. Spelberoende ingår numera i det elfte folkhälsomålet som lyder: ”Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och dopning samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande.”

Socialstyrelsen har tagit upp frågan om spelberoende i en skrivelse till regeringen i juni 2013. Av den framgår att det enligt lagstiftningen kan vara både socialtjänsten och hälso- och sjukvården som har ansvaret för att hjälpa den enskilde. Vem som är ansvarig beror på vad det är för insats som den spelberoende personen behöver och om insatsen ska betraktas som hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Enligt Socialstyrelsen är det dock oklart vem som i praktiken tar ansvaret för behandling av personer med spelberoende. Därmed riskerar en spelberoende person att falla mellan två stolar och inte få adekvat hjälp vilket är olyckligt både för den enskilde och för hans eller hennes närmaste som också berörs av spelberoendet genom dess ekonomiska konsekvenser.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga: Vad avser statsrådet att göra beträffande den oklara ansvarsfördelningen mellan landsting och kommun när det gäller insatser för spelberoende?